Každé město potřebuje etopedickou poradnu

02.07.2008 07:17

 

Každé město potřebuje eto-poradnu

 Lucie Pátková

Ve Žďáře nad Sázavou funguje jediná etopedická poradna v kraji Vysočina, pracovník nízkoprahového kontaktního centra Spektrum ve Žďáře nad Sázavou Pavel Beneš zdůrazňuje, jak jsou v dnešní době sociální služby důležité.

Spektrum poskytuje pomoc zejména těm lidem, kteří se dostali do psychické krize. Snaží se zabránit, aby řešení hledali v užívání drog. Zaměstnanci kontaktního centra se často setkávají s jedinci, kteří v dětství a mládí potřebovali etopeda, ale neměli ho. "Spíše tak řešíme následky etopedických poruch," specifikoval Pavel Beneš.

Nabízí se spolupráce Spektra s etopedy. "Etopedové k nám odkazují klienty, u kterých bylo zjištěno nebo existuje podezření na užívání drog," objasnil Beneš. Už několikrát spolupracoval s majitelkou etopedické poradny ve Žďáře nad Sázavou Marií Linhartovou. "Je to opravdu kvalifikovaný odborník, u kterého je vidět, že ji práce baví a že má výsledky. Je určitě jednou z nejdůležitějších osob, věnující se sociální práci v regionu," chválí Beneš etopedku. "To, co dělá ve své poradně, by mělo předejít vzniku takových životních situací jako je kriminalita, užívaní drog a jiné, případně zabránit rozvoji rizikového chování," dodal. Dokáže si představit, že by Spektrum v rámci nějakého velkého projektu, využívalo rady Marie Linhartové.

Pavel Beneš si plně uvědomuje, že mladí lidé to dnes nemají jednoduché. "Jsou konfrontováni s tolika možnostmi a fenomény, kdo se v tom má vyznat? Internet, mobily, drogy, porno, rychlost světa...," vypočetl. Sociální poradny by podle něj měly své služby poskytovat zdarma, protože rodina klientů, která také nutné potřebuje terapii, z finančních důvody mnohdy do poradny nepřijde.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode