PROČ SE PLNO ŽEN PŘI NAPADENÍ NEBRÁNÍ

21.09.2017 15:35

Proč se plno žen při sexuálním napadení nebrání? Vědci už mají jasno

Co když vám tělo při znásilnění vypoví službu? Foto:                  

Co když vám tělo při znásilnění vypoví službu?

Ženy, které zažily sexuální násilí, bývají často kritizovány za stejnou věc: proč jste se nebránily, když jste o sex neměly zájem? Nyní mají vědci na tuto otázku konečně pádnou odpověď.


          

Dlouho odborníci na sexuální násilí tvrdili, že důvod, proč se oběti nezmůžou na odpor, je šok, který utrpí. Jsou jím natolik zasažené, že se prostě bránit nezvládnou. Jenže teď přišli vědci s úplně jinou teorií.

Nová studie zveřejněná ve Švédsku uvádí, že řada obětí sexuálního napadení je dočasně paralyzovaná. Tento jev se nazývá "svalová imobilita", tedy úplná ztráta svalové síly. Jednoduše řečeno, celé tělo ochabne tak, že oběť není schopna s agresorem bojovat, ale dokonce ani křičet o pomoc. Výzkumníci v rámci studie mluvili s téměř třemi stovkami žen, které navštívily stockholmskou kliniku první pomoci kvůli napadení.

A je to ještě mnohem horší. Odborníci totiž zjistili i to, že ženám, které paralýza během napadení postihla, ve zvýšené míře hrozí i posttraumatická stresová porucha a deprese. Všechny jevy jdou spolu podle vědců ruku v ruce.

Argument pro právníky

Možná namítnete, že šlo jen o malou studii, nicméně pro právníky může jít o velmi důležitý dokument. Pokud totiž obhájce agresora zkusí argumentovat tím, že se oběť nebránila, a proto nemohlo jít o znásilnění, může už protistrana jednoznačně odporovat vědecky podloženými tvrzeními.


Zdroj: https://zeny.iprima.cz/sex-vztahy/proc-se-plno-zen-pri-sexualnim-napadeni-nebrani-vedci-uz-maji-jasno?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu


© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode