POTRAVA PRO NERVOVOU SOUSTAVU

03.07.2010 09:38

Mozek potřebuje pro svoji běžnou činnost jen kyslík a glukózu. K zabezpečení vyšších funkcí jako je myšlení, paměť a sebeovládání je zapotřebí mnohem více živin.

 

Správou funkci mozku a nervové soustavy nejvíce ovlivňují vitamíny skupiny B. Nedostatek vitamínu B1 přispívá k  podrážděnosti a depresi, vitamínu B6 k nervozitě a únavě.

 

Z minerálů nedostatek hořčíku může vyvolat pocity nervozity a úzkosti.

 

Potřebné mastné kyseliny pro mozek a nervy jsou v ořeších.

 

Naopak nadměrná konzumace cukru a některých umělých přísad ovlivňuje nervovou soustavu negativně.

 

NERVOZITA

  • Vydatně snídat
  • Pravidelně jíst
  • Pravidelný a vydatný spánek
  • Provozovat pravidelný pohyb

 

Konzumujte: slunečnicová semínka, ovesné vločky, ořechy, hlávkový salát, avokádo, meruňky, hrášek

Omezte nebo vynechejte: povzbuzující nápoje, návykové látky, alkohol, cukr

 

NESPAVOST

  • Snídejte
  • Před spánkem nejezte dvě až tři hodiny hlavně ne těžko stravitelné potraviny
  • Pijte bylinkový čaj oslazený medem (např. meduňka), bylinky střídejte

 

Konzumujte: ovesné vločky, nápoje ze sladu, hlávkový salát, med

Omezte nebo vylučte: povzbuzující nápoje, čokoládu, koření, maso, vyzrálé sýry

 

DEPRESE

  • Nepřejídat se sladkostmi, klobásami a mastnými výrobky

Pokud je chuť na sladké nezvladatelná, je lepší vybrat si sušené ovoce, med nebo melasu.

 

Konzumujte: pivovarské kvasnice, ovesné vločky, cizrnu, mandle, veškeré oříšky, avokádo, mateří kašičku, vitamíny B a C, lecitin, kyselinu listovou, železo

Omezte nebo vylučte: cukr, povzbuzující nápoje, alkohol

 

ÚZKOST

  • Zhoršující faktory: nevyvážené redukční diety, alkoholické nápoje, stimulující látky
  • Psychická únava – konzumujte: ovesné vločky, mandle, ořechy

 

Konzumujte: celozrnné potraviny, banány, ořechy, jogurt, vitamín B6, hořčík

Omezte nebo vylučte: povzbuzující nápoje, maso, alkohol

 

BOLESTI HLAVY A MIGRÉNY

  • Příčiny: alergie, nervové vypětí, stres

Omezte nebo vylučte: alkohol, solené (uzené) sýry, čokoládu, měkkýše, konzervované maso, přísady, povzbuzující nápoje, bílý cukr, mléčné výrobky, zmrzlinu, citrusové plody

 

Literatura: G. D. Pamplona- Roger. Encyklopedie léčivých potravin

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode