Mozek potřebuje pro svoji běžnou činnost jen kyslík a glukózu. K zabezpečení vyšších funkcí jako je myšlení, paměť a sebeovládání je zapotřebí mnohem více živin.
Správou funkci mozku a nervové soustavy nejvíce ovlivňují vitamíny skupiny B. Nedostatek vitamínu B1 přispívá k podrážděnosti a depresi, vitamínu B6 k nervozitě a únavě.
Z minerálů nedostatek hořčíku může vyvolat pocity nervozity a úzkosti.
Potřebné mastné kyseliny pro mozek a nervy jsou v ořeších.
Naopak nadměrná konzumace cukru a některých umělých přísad ovlivňuje nervovou soustavu negativně.
NERVOZITA
Konzumujte: slunečnicová semínka, ovesné vločky, ořechy, hlávkový salát, avokádo, meruňky, hrášek
Omezte nebo vynechejte: povzbuzující nápoje, návykové látky, alkohol, cukr
NESPAVOST
Konzumujte: ovesné vločky, nápoje ze sladu, hlávkový salát, med
Omezte nebo vylučte: povzbuzující nápoje, čokoládu, koření, maso, vyzrálé sýry
DEPRESE
Pokud je chuť na sladké nezvladatelná, je lepší vybrat si sušené ovoce, med nebo melasu.
Konzumujte: pivovarské kvasnice, ovesné vločky, cizrnu, mandle, veškeré oříšky, avokádo, mateří kašičku, vitamíny B a C, lecitin, kyselinu listovou, železo
Omezte nebo vylučte: cukr, povzbuzující nápoje, alkohol
ÚZKOST
Konzumujte: celozrnné potraviny, banány, ořechy, jogurt, vitamín B6, hořčík
Omezte nebo vylučte: povzbuzující nápoje, maso, alkohol
BOLESTI HLAVY A MIGRÉNY
Omezte nebo vylučte: alkohol, solené (uzené) sýry, čokoládu, měkkýše, konzervované maso, přísady, povzbuzující nápoje, bílý cukr, mléčné výrobky, zmrzlinu, citrusové plody
Literatura: G. D. Pamplona- Roger. Encyklopedie léčivých potravin